headerphoto

Un bon retrat de la Montserrat Roig

Edu3.cat

El comte Arnau de Joan Manuel Serrat

Com que tinc temps i estic fent un curs telemàtic de vídeo, passo hores mirant vídeos. Aquí teniu la proposta de Joan Manuel Serrat ( per cert, sabeu qui és?). Si no ho teniu molt clar pregunteu-ho als pares

Al voltant de les figures retòriques

Com que sembla que no ho acabeu de tenir clar...us he penjat dos enllaços per tal que pugueu anar-los consultant. I aquí sota us poso un powerpoint molt complet (molt més del que nosaltres hem anat treballant). No us espanteu, de moment no cal tant d'aprofundiment.

Figures Retòriques

Més Maragall

Aquí teniu el tràiler del muntatge teatral sobre textos de Joan Maragall que us vaig proposar d'anar a veure al TNC a Barcelona. No va poder ser, de vegades el destí és imprevisible.
Suposo que en aquests moments ja podreu reconèixer els primers textos ( La vaca cega, els Elogis, el Comte Arnau), ben aviat en reconeixereu més... fins a arribar al Cant Espiritual.

Treball cooperatiu intercentres

Aquests dies que estic de baixa, he descobert un bloc molt interessant fet per alumnes de llatí i grec d'un institut de Premià. Encara que vosaltres no feu cap d'aquestes matèries, hi podeu trobar molta informació sobre els mites clàssics i també sobre llatinismes o expressions llatines. Per exemple, sobre l'obra que ben aviat treballareu els de primer de bat, La bogeria de Narcís Oller (lectura obligatòria de la promoció 2009-2011)

Hi podeu accedir a partir d'aquí.

També podreu escoltar un fragment d'aquesta novel.la en el següent vídeo.




I també aquest altre, d'una alumna de Valls

El modernisme i Santiago Rusiñol

Aquí teniu un vídeo que recull molts dels aspectes que vam comentar en la introducció del Modernisme. També us situa l'obra d'un dels grans artistes modernistes, Santiago Rusiñol, líder del corrent esteticista, dinamitzador de Les Festes Modernistes de Sitges. Artista total, com veureu perquè no només es dedicava a la pintura, sinó també a la literatura.

Un poema àrab sobre la pluja

Aquí teniu un vídeo on podem sentir el poema "Unshoudat al matar", és a dir, El cant de la pluja de Badr Shakir al-Sayyab, un dels poetes àrabs més reconeguts. Veureu que hi ha sobreimprès el poema en anglès. I si cliqueu a aquest enllaç, trobareu la traducció al castelà, ah que també s'assembla una mica al poema La teva mirada de Pere Quart (al principi).




I perquè el Mohammed no se senti discriminat, aquí té un enllaç amb poemes amazics, traduïts al català.

Un poema ucraïnès (en anglès)

Aquí teniu un poema d' Ivan Franko (1856-1916), poeta ucranià.
Segur que la Iryna ens troba una pàgina on estigui en la llengua original. Jo he trobat aquest enllaç.


THINE EYES

Thine eyes are like the deep, deep sea,

Calm and peaceful, shining bright;
In their depths my old-time sorrow,
Like a speck, sinks out of sight.

Thine eyes are like a deep, deep well,

To the bottom crystal clear;
And like a star in heaven's depths
Hope is shining there, my dear.

Molt més que poemes

Els poemes m'acompanyen des de fa unes setmanes. Vam començar a 1r de Batxillerat, amb Jacint Verdaguer, i ara, des d'aquesta setmana, tant a 1r i 2n d'ESO, com també a 2n de Batxillerat. Bona mostra d'això són els vídeos que us he anat penjant.
Aquí sota, teniu un treball molt bonic que van fer uns alumnes de 3r, d'un altre institut. Què us sembla, nosaltres ho podríem provar? Així tindríem una tardor ben poètica.



FEINA PER ALS DE SEGON D'ESO:
1- Busca a la presentació els poemes que hem llegit al llibre de text. Hi són?
2- Vés a aquest enllaç, i fes un comentari al poema de Pere Quart La teva mirada (el que va llegir l'Abde, recordes?
3- Ressegueix els vídeos que hi ha a sota sobre alguns dels poemes que hem vist.
4- Vés a la pàgina "Música de poetes" i busca si apareixen els poemes que hem estat veient (Ep, has de clicar a "Poetes" i després a la inicial del nom del poeta, no pas del cognom.

Un vídeo sobre Joan Maragall

Aquí teniu el vídeo que va preparar un company d'un altre institut sobre el poeta Joan Maragall.

Cançó de la pluja de Joan de Sagarra

Si jo fos pescador de Joan Salvat Papasseit

Joan Maragall i la Fageda d'en Jordà

La Renaixença

Aquest altre vídeo comença explicant els antecedents de la Renaixença, i , sobretot la situació de prohibició de la llengua catalana.
Si el mires amb atenció, veuràs com van sortint totes les obres o autors que hem comentat i anirem comentant (sobretot a partir del minut 7).
Edu3.cat

Catalunya a la Renaixença

Aquí tens un vídeo introductori sobre Catalunya a l'època de la Renaixença.

Edu3.cat

Verdaguer, natura poètica

Edu3.cat

Al voltant d'Àngel Guimerà i Maria Rosa

Aquests darrers dies he estat navegant per buscar-vos materials complementaris als que anem treballant a l'aula. Aquí sota trobareu un vídeo interessant.

Edu3.cat


Després d'haver-lo vist, m'agradaria que redactéssiu un text que parlés sobre la projecció cinematogràfica i teatral de l'obra de Guimerà, fora de Catalunya.

Literatura catalana: Àngel Guimerà. "Maria Rosa" (1)

Literatura catalana: Àngel Guimerà. "Maria Rosa" (1): "teu"
Aquest enllaç us envia a un bloc fet per un company de feina, el professor Salvi, i , sobretot els de Modalitat, hi podreu trobar informació complementària així com exercicis

Comencem a treballar amb els de 2n C

Avui serà la nostra primera sessió a l'ordinador i haurem de familiaritzar-nos amb algunes eines.

Començarem treballant ortografia, concretament les lletres p/b, t/d i c/g (llibre de text pàgines 20 a la 24). El primer de tot serà donar un cop d'ull a les regles. Ho pots fer des
d'aquí

Feta la consulta, podrem anar a fer exercicis interactius. Som-hi. Vés a la pàgina del Edu365 de l'ESO. Ho sabeu fer? Tot seguit hauràs d'anar a Llengua catalana, clicar i després a "Activitats curricular", a sota de tot, trobaràs un enllaç que diu "Activitats de llengua catalana", JA HI HAS ARRIBAT.


Si vols una drecera, pots anar a l'apartat de " Etiquetes" d'aquest bloc, i clicar damunt d'Ortografia. Ho trobaràs a l'enllaç de la darrera entrada.


Hagis triat el que hagis triat, ara tens davant, a la pantalla, un grup de gent fent ràfting? Doncs anem bé.



Entreu-hi i aneu a l'apartat d'ortografia i cliqueu damunt les lletres corresponents. Heu treballat amb exercicis Clic? Si és així ja sabeu que heu d'anar movent-vos amb les fletxes verdes (barra inferior dreta i que els vostres encerts i errors es comptabilitzen a la mateixa barra, però al costat oposat).







Acabats els exercicis (força fàcils no?). Continuarem repassant amb aquests altres que trobaràs aquí

I per diferenciar tan de tant i quan de quant? També en trobaràs més aquí.
Edu3.cat

Avís sobre els deures de La bogeria per a navegants perduts

Acabo de llegir el comentari de l'Alba (entrada de La bogeria). Com que no puc accedir en aquests moments a la carpeta de 1r de batxillerat, intento respondre de memòria. Em sembla que el que us vaig encarregar que imprimíssiu és l'activitat 1 dels personatges de la novel.la (pàgines 14 i 15, queda encavalcat del dossier per imprimir). Es tracta d'una graella amb els noms dels personatges a una banda, i a l'altra, algunes descripcions. Es pot fer a l'ordinador, i després corregir-lo, però us aconsello que ho feu en paper, a pèl, per comprovar si us en recordeu prou bé.


Com hi podeu accedir? Doncs només cal anar a l'inici de La bogeria i a l'angle dret de la pantalla, hi diu "material per imprimir".

Bé, esperem que la memòria no m'hagi fallat ( de fet, ahir vaig estant buscant el meu llibre de La bogeria que havia estat subratllant i preparant per a les classes d'aquesta pròxima setmana i no el vaig trobar...).


Que acabeu de passar un bon cap de setmana i que quan tornem demà, tots tinguem les coses en ordre.



AH, ARA QUE M'HE HAGUT DE REPASSAR TOT EL MATERIAL DE VERSALS RESPECTE A LA BOGERIA, US FAIG UN ALTRE ENCÀRREC PER A DIMECRES QUE VE (19 DE MAIG), ANAR AL DARRER APARTAT, "HAVENT LLEGIT" I DINS DE "QUÈ DIU LA CRÍTICA", LLEGIU ATENTAMENT EL QUE VA DIR DOMÈNEC MARZO I MAURICI SERRAHIMA, SUBRATLLEU LES IDEES PRINCIPALS I RESUMIU-LES EN UN PARÀGRAF (AISÍ QUE ÉS MILLOR QUE US HO IMPRIMIU).


Sobre Narcís Oller i La bogeria


Podeu trobar molta informació sobre Oller i les seves obres a la xarxa. Ara bé, si hem de seleccionar, tenim dues bones eines. A la primera, hi podeu accedir des d'aquí. L'altra és la de Versals (teniu l'enllaç al costat, a la barra d'enllaços, lògicament), que us anirà servint per treballar els poemes de l'Antologia poètica que no trobem al llibre de text. En aquest cas, només cal que cliqueu damunt de La bogeria. Per començar us aconsello que aneu a l'apartat d'Abans de llegir, i després a L'autor i doneu un cop d'ull a l'auca de la vida de Narcís Oller (per comprovar què recordeu, podeu anar a l'Activitat proposada.
Dins del mateix apartat Abans de llegir, haureu d'anar a Les seves obres, i com que ja n'haurem parlat a classe, feu la segona activitat.

L'emigrant de Jacint Verdaguer

Un dels poemes que sembla haver cridat més l'atenció del dossier de Verdaguer, ha estat aquest, el de l'emigrant. No és ara hora d'escatir les raons de la tria ( o potser té a veure amb un espai web que duu com a renom no sé què d'un gandul). Jo, sorpresa, també he estat navegant pels mars indòmits de la xarxa i mireu que hi he arreplegat

La mitologia i Bernat Metge



Dos són els personatges mitològics que trobarem al llibre més humanista de Bernat Metge: Orfeu i Tirèsies. Coneixes les seves històries?
Si vols saber-ne coses, pots fer clicar aquí








També pots trobar molta informació sobre aquesta obra aquí



El llibre, un objecte curiós a l'Edat Mitjana

Empatia

Segons el DIEC, el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, l'empatia és
Facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un procés d’identificació amb l’objecte, grup o individu amb què hom es relaciona.
Una dita dels indis d'Amèrica, diu una cosa així: "No pots entendre una persona fins que no has caminat dos dies amb les seves sabates".

25 de febrer: un dia al TNC

Tot esperant que hàgim après a penjar un dels vídeos dels assajos de les escenes de L'auca del Sr. Esteve, us pengem aquest muntatge fotogràfic

Com es construeix una escenografia, amb pocs mitjans

Tal com us havia comentat en l'anterior entrada, estava pendent de penjar algun dels vídeos que vaig enregistrar (amb la càmera de fotos, no us espereu gran cosa!), durant el taller de teatre que vam fer dijous passat, al TNC.
A sota podreu veure (i sentir) quin ambient de treball hi havia. I com amb experiència (la de l'Agnès) i imaginació, també de la Marina i l'Íngrid,es pot simular un arbre, element bàsic si el que volem és reproduir un jardí.
De rerafons, les veus de les profes, que, com sempre, juguem el nostre rol, és a dir, assessorem, suggerim i intentem aplaudir els encerts dels nostres alumnes.

Escenògrafes from Montse Cendra on Vimeo.

El fill de l'Estevet i la Tomaseta no vol ser botiguer, sinó artista

Aquest segon vídeo pertany a la darrera part dels assaigs del taller de teatre. Hi veiem l'Estevet i la Tomaseta, 20 anys després, sopant amb el seu fill, el Tomaset. És un dels moments àlgids de l'obra, on veiem el conflicte artista-societat, típic del Modernisme. Els personatges de Santiago Rusiñol reflecteixen el conflicte que va viure ell mateix com a artista (l'heroi modernista) incomprès per la seva família burgesa. Els pares, botiguers, volen que el seu fill segueixi el negoci familiar, al qual han dedicat totes les seves vides. El fill, però, no vol ser escultor, dedicats a l'Art (així, en majúscules) en cos i ànima. El conflicte, doncs, està servit. Escolteu-ho

El fill de l'Estevet i la Tomaseta no vol ser botiguer, sinó artista from Montse Cendra on Vimeo.

Que els coneixeu els actors i l'actriu? Tots ells hi van posar molta paciència i atenció, sobretot l'Edu i l'Agos, que van estar prop de dues hores assajant: escoltant les indicacions del director, repetint, refent el seu personatge, etc.

Preposicions, adverbis i conjuncions

23 - Tema 23: La preposició, la conjunció, l’adverbi i les locucions adverbials

Anem al teatre a Barcelona? Fem d'actors i actrius?


M'acaben d'enviar un missatge dient que tenim la possibilitat de fer l'activitat "Un dia al TNC". Jo m'havia apuntat al sorteig (és una activitat amb molta demanda i costa molt d'anar-hi) i no ens va tocar. Ara hi ha una baixa per a 26 alumnes i no voldria desaprofitar-la.

En què consisteix? Doncs al matí aniríem al teatre i ens farien un taller d'introducció al món del teatre, sobre dramatúrgia, elements escenogràfics (llum, attrezzo,vestuari, etc). Això és totalment pràctic, podreu veure l'escenari, assajar una escena, etc.

I a la tarda, assistirem a la representació teatral. És a dir, seria força complementari del nostre tastet teatral del curs passat, amb l'obra, també modernista, Aigües encantades. Aquest cop seria amb l'obra L'auca del sr. Esteve, la peça teatral de Santiago Rusiñol que ha tingut més èxit al llarg dels anys i la més divertida també.


Més coses, aquí teniu una llista de l'equip d'actors
David Bagés ( el de la foto de dalt, reusenc ell i actor de moltes sèries còmiques)
Manel Barceló
Neus Bernaus
Gabriela Flores
Carme González
Llorenç Gonzàlez
Albert Pérez
Montse Pérez
Boris Ruiz
Cristina Sirvent


Tot són avantatges, excepte el preu. Segons càlculs de la coordinadora d'activitats, ens podríem moure al voltant de 40 €. Ara, tot és relatiu penseu que NOMÉS UNA ENTRADA DE TEATRE NORMAL AL TNC COSTA AL VOLTANT DE 30 €.

ENVIEU-ME LA RESPOSTA A L'APARTAT DE COMENTARIS. ÉS URGENT