Ahir a la nit, a TV3, vam poder veure una versió cinematogràfica de Tristany i Isolda, peça clau de la narrativa medieval europea, directament vinculada al que coneixem com a Matèria de Bretanya. Tot i que aquesta versió cinematogràfica no és molt fidel al roman courtois original, perquè exclou tots els elements màgics que la caracteritzaven, sí que és una bona oportunitat per conèixer la història d'aquests enamorats tràgics que no podien evitar estimar-se perquè un filtre amorós els havia unit per sempre més. Història que va tenir una influència notable en tota la literatura medieval europea.
En català disposem d'una versió excel·lent, de Joseph Bédier, editada per Quaderns Crema, traduïda per Carles Riba. Per sort, també tenim unes propostes de lectura molt interessants fetes per Àngels Pérez i Montserrat Perelló que podeu trobar a aquesta adreça.
Si voleu veure algunes escenes de la pel·lícula, ho podeu fer aquí sota. De pas mireu de practicar l'anglès.
Si cliqueu aquí podreu veure el primer exemplar del full de mà o flyer del nostre institut que ahir va ser distribuït entre l'alumnat i el professorat. Suposo que us deveu haver fixat en la sanefa que hi ha a la portada, oi que és original?. És un disseny del Manuel García de 2n de bat, i està feta a partir d'una foto de l'institut. Voleu jugar a endevinar-ho?
En primer lloc, aneu a aquesta adreça per saber una mica de què anirà això de fer "El Periódico digital" quan tornem de vacances. Consulteu els apartats " El projecte" i "Com funciona"
Tot seguit, copieu el text que teniu a sota i refeu-lo tal com s'indica (en parella o trio, tal com esteu)
Exercicis per treballar LA COHESIÓ DEL TEXT 1. Detecta quin problema té el text següent. Torna’l a escriure tot evitant aquest problema ( si no saps ben bé com fer-ho, pots anar a la pàgina 71 del llibre de text)
“L’avi Joan era una persona agradable i oberta. L’avi Joan era estimat per tots els habitants del poble, tret d’en Pere, que envejava que la gent estimés tant l’avi Joan. Entre l’avi Joan i en Pere sempre havia existit una distància impossible de salvar. L’avi Joan estimava la vida de camp, els arbres i tot allò que tingués alguna relació amb el poble de l’avi Joan. En Pere vivia al camp perquè no havia triomfat en un intent de baixar a ciutat i conviure amb uns familiars d’en Pere”.
Per acabar, llegiu-vos totes les explicacions sobre com fer un currículum que trobareu aquí, baixeu-vos el model que us agradi més i el feu, individualment, a casa.
Fa pocs dies us vaig fer un esquema a la pissarra on situàvem els diferents autors i/o textos de la literatura medieval. Es tractava de posar una mica d'ordre a la primera unitat d'aquest llibre de text tan bonic i interessant, però una mica desordenat cronològicament. Aquí, en aquest enllaç, trobareu una altra forma molt més digital de fer el mateix. Busqueu-lo sota Presentacions de literatura medieval.US EL RECOMANO!!!!.
Aquí teniu un bon enllaç per millorar els vostes textos escrits. Tot i que de moment ens hem centrat en l'adequació, a mesura que he anat corregint els vostres textos, us he anat posant notes sobre la coherència i l'adequació. Centreu-vos sobretot en el segon bloc, el de textualització.
Com us va anar amb la pel·lícula Excalibur? Reconeixeu els personatges de les fotos?
És un recurs excel·lent per introduir-nos en el món de la literatura cavalleresca, concretament del que coneixem com a Matèria de Bretanya. En parlarem ben aviat. Per si no us va arribar el full d'instruccions de treball, us el transcric aquí sota:
E X C A L I B U R
Els pròxims dies veurem una pel.lícula que duu aquest nom per introduir-nos en el món de la literatura medieval en general i més concretament en el que coneixem com a matèria de Bretanya. Et sona? A quina Bretanya es deu referir? Segur que n'has sentit a parlar i segur que en saps moltes més coses de les que t'imagines.
Per començar t'he preparat una sopa de lletres on trobaràs mots personatges vinculats a aquest món: A M E R L I K L O T I S E R T S S A U M L A N A G R O M K X A N U C C V A E J R B I M U R D U Q F I E C H R E T I E N U N O L A B I R I G I A S S U B Z V E A T J U A T N S I R L I N T C O R H O B I M X E L L L A N C E L O T F A N O T I K A R E U L V I D C U O K I L S C A M E L O T A O S S U F I U X J H E I K I B V N F A L I T E C A R B E N I G W A T M I R M E O R W I H U J D Z I F I A
Ara que ja t'has començat a familiaritzar amb els personatges, i a mesura que vagis veient la pel.lícula trobaràs la informació per fer les tasques que t'encarrego.Tingues-les present, però que no et destorbin de passar-t'ho bé amb la pel.lícula.
1-Fixa't en l'espasa Excalibur i més concretament en les seves aparicions i en les conseqüències que es deriven d'aquestes aparicions. A partir d'aquí podràs deduir què simbolitza l'espasa.
2-Tot partint de la pel.lícula, digues quines són les funcions bàsiques de la cavalleria. Quins elements representen o simbolitzen la superioritat del cavaller?
3- Les dones quin paper juguen dins del món feudal? Com viuen les relacions amoroses i el matrimoni?
4-La presència del món màgic va augmentant o disminuint al llarg de la pel.lícula? Per què Merlí li diu a Artús que "ara és l'hora dels homes"?Finalment qui triomfa, l'habilitat del cavaller, la seva heroïcitat o l'element fantàstic?
Com pots veure, et faig reflexionar sobre diferents aspectes de la pel.lícula. Caldrà que tractis per separat les diverses preguntes que et formulo sobre cada tema . Tens una setmana de temps per presentar-m´ho (després d'acabada la pel.lícula)
Després d'haver acomiadar els holandesos, tot esperant el maig per anar a Holanda, quan encara gaudiu de l'útim dia de Festa Major, jo us proposo que recordeu que la vida acadèmica continua... Recordeu que divendres tenim un control de lectura de les 3 primeres parts del Tirant lo Blanc? No dubto que ja tindreu la lectura prou avançada ( la novel·la s'ho val); perquè us en feu una idea, serà un control tipus test amb tres opcions a triar. Aquí teniu una mostra del que podrien ser les preguntes de la resta del llibre:
10‑Tres dones s' enamoren de Tirant: Carmesina,la Viuda Reposada i a)la filla del rei de Tremissèn . b)Plaerdemavida. c)la bella Agnès. ........... 16-Tirant mor a)a causa d'una ferida de fletxa b)a causa d'una malaltia. c)de disgust, perquè la Carmesina no en vol saber res. .......... 18-Al final a)hi haurà tres morts:Tirant, Carmesina i l'Emperador b)hi haurà dos morts:Tirant i Carmesina. c)hi haurà dos morts:Tirant i Diafebus. A la xarxa trobareu molta informació sobre el Tirant lo Blanc ( no oblideu que és el gran clàssic de la literatura catalana), intenteu que no us confongui. Com podreu veure se n'han fet versions teatrals i cinematogràfiques amb més o menys fortuna. La novel·la, sense cap mena de dubte, és molt millor
El control no ens ocuparà tota l'hora de classe, així que després reprendrem la classe amb normalitat. Quant a dimecres, recordeu que continuarem amb els textos de Ramon Llull.
Per cert, diumenge passat, a TV3 -crec- van passar la pel·lícula El nom de la rosa, la vau veure?
Publicat per
Unknown
a
16:32
Etiquetes de comentaris:
Verbs
Si voleu continuar repassant com funciona el verb en les oracions exhortatives, tant les ordres com en les prohibicions podeu recórrer a les MUD que trobareu a aquesta adreça. En teniu tres de relacionades, la que s'acosta més al que vam veure als exercicis del final de la 1ªunitat és Vinc? No, no vinguis. però també et poden ser útils Ep, no corris tant! i Passa'm la pilota.
També tenim els exercicis pensats pel professor Campo per als seus alumnes, en format WORD, que podeu escriur i imprimir i presentar-los com a deures a partir d'aquest enllaç., tot clicant a Verbs irregulars:teoria i exercicis de l'entrada.
Per repassar verbs en general, no deixis Activitats del Dídac que pots trobar a Enllaços d'interès, segur que no t'ho posaran fàcil. ESPECIAL PER A AGOSARATS.
“ Amo l’aroma del teu brot de menta que duus lligada dins el teu somrís....” El poema de la rosa als llavis de Joan Salvat-Papasseit
Reconeixes el primer vers? L’hem comentat avui a classe, com a exemple de sinestèsia, i també d’al·literació. Si vols refrescar la memòria sobre aquestes - i d'altres- figures retòriques pots anar a la pàgina personal de Jordi Tiñena (autor de la versió del Tirant lo Blanc que hauríeu d'estar llegint), concretament a l'apartat de Guia de Literatura, Retòrica.
Trobaràs més dades sobre aquest gran poeta de principis de segle XX al llibre de text, a la pàgina 238 i també a la 263. A aquesta darrera hi ha un altre poema del mateix llibre :
” Sota el meu llavi el seu, com el foc i la brasa”
que com veuràs torna a tractar del mateix, és a dir, del bes. No debades aquest llibre és considerat com un dels millors exemples de la poesia amorosa i eròtica de la literatura catalana.
Molts són els cantants que han musicat els poemes d’aquest recull, el més famós de tots, potser, Joan Manuel Serrat (Res no és mesquí) o Ramon Muntaner, o també li han donat veu tot recitant, com Ovidi Montllor (n'has sentit parlar?.
Si voleu llegir el poema complet i/o sentir-ne una versió musicada només cal que cliqueu aquí.
DEURES: Després d’aquest divertimento o petit regal dels sentis no oblideu que teniu com a deures, la lectura de dos textos de Ramon Llull, relacionats amb un amor més “espiritual” ( o no, d’això ja en parlarem).
a)D’una banda el dedicat a la Verge Maria, A vós, dona Verge Santa Maria (i fer les activitats 1 i 3),
b)de l’altra el del Llibre d’Amic e Amat, després heu de triar un dels versicles (justificar-ne la tria) i comentar-lo tal com proposa la segona activitat. Pots enviar-me aquesta segona part de la feina a l’altre bloc, si vols, o bé portar-me-la divendres. Para atenció al redactat.
Si això de l’amor no t’inspira (o tens el cap a d’altres coses) pots substituir la tria del versicle i el redactat per la relectura de l’apartat dedicat al Llibre del gentil e dels tres savis (pàgina 25) i escriure un text breu justificant perquè el llibre de text diu que aquest llibre té un tema, d’altra banda, de gran actualitat al món actual. (T’aconsello que llegeixis amb atenció les 4 darreres línies d’aquest apartat).
Sortia de l'institut divendres passat, gairebé a les 3, i sentia a la ràdio que hi havia hagut una agressió d'un ós bru a una persona. La polèmica es reavivava. Si repasses els telenotícies sabràs una mica més de què va anar tot plegat. Si recorres als diaris podràs trobar alguns textos argumentatius que t'ajudin a escriure la carta com per exemple els d'aquí.